Menü

İnsan ve hayvan figürleri yapılan dekorasyon işinde çalışmak caiz mi?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
215 görüntülemeResim ve Heykel
0 Yorum

İnsan ve hayvan figürleri yapılan dekorasyon işinde çalışmak caiz mi?

Canlı figürleri yapılan dekorasyon işinde çalışıyorum fakat ben figür yapmıyorum burada çalışmam caiz mi?

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 20/03/2025

URL Kopyala
0

Resimlerin yasaklanmasının hikmetlerinden biri de Yüce Allah’ın yaratmasına benzeme ve benzetme içermesidir ve ruh sahibi varlıkların resimlerinin yapılmasının şirke götüren bir araç olmasıdır. Bu işin hikmet boyutudur, bunların haram kılınmasının illeti ise; canlılara ait resim veya heykel yapma fiilidir velev ki Allah’ın yaratmasına benzetme ve tapınma kastı olmasa da. Ayrıca suretler Melekleri uzaklaştırı ve onların bulunduğu mekana girmelerini engeller. Sahih-i Müslim’de Peygamber Efendimizin (s.a.s.) şöyle buyurduğu rivayet edilir: “İçinde resim bulunan eve melekler girmez.” Yine Müslim’de Hz. Aişe’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Kıyamet günü en şiddetli azap görecek olanlar, Allah’ın yaratılışına benzemeye çalışanlardır.”

Nevevi, Müslim şerhinde şöyle der: “Meleklerin içinde resim bulunan mekana girmemesinin sebebi, resmin büyük bir günah olması ve Allah’ın yaratılışına benzeme içermesidir.” Çünkü Peygamber Efendimizin (s.a.s.) evinde sedirin altında bulunan yavru köpeğin açık bir özrü vardı, çünkü ondan haberi yoktu. Buna rağmen Cibril (a.s.) eve girmekten kaçındı.” Tüm bu nedenlerle, insan ve hayvan heykelleri yapılan bölümde çalışmak caiz değildir. Nitekim Allah Teâlâ şöyle buyurdu: “İyilik ve takva üzerinde yardımlaşın, günah ve haddi aşma üzerinde yardımlaşmayın. Allah’tan korkun, çünkü Allah’ın cezası şiddetlidir.” (Maide: 2) Ancak ruhu olmayan vazo, biblo ve diğer mubah işler yapılan bölümde çalışmakta bir sakınca yoktur.

Ancak dinimizde yasak olan şeyleri yapmak haram olduğu gibi, böyle şeylerin yapılmasına rıza göstermek ve yardımcı olmak da haramdır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), haram bir maddeyi kullananla birlikte, onu imal eden, taşıyan, aracılığını ve sunumunu yapan kişilerin de aynı günaha girdiğini bildirmiştir. (Ebû Dâvûd, Eşribe 2; İbn Mâce, Eşribe 6) Bu itibarla bir müminin, dinen yasaklanan şeylerin yapıldığı iş yerlerinde çalışması sakıncalıdır. Buna rağmen çalışmış olsa; kazancının bir kısmı haram fakat çoğu meşru olan bir iş yeri ise, çalışan kişinin aldığı maaş, gayrimeşru kazançtan ödenmediği sürece haram olmaz. Lakin haram olan işlerin yapıldığı bölümde çalışmamak şartıyla. Bununla birlikte, şüphesiz ki haram işlenen bir ortamda bulunmak da müminler için ayrı bir sakınca doğurmaktadır. Bu nedenle bir an evvel daha nezih bir ortamda çalışmak için araştırma yapmak gerekir.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 20/03/2025
0
Cevap yaz..