İkinci cemaat yapılan mescitlerde ezan okuma ve kamet getirmenin hükmü nedir?
İkinci cemaat yapılan mescitlerde ezan okuma ve kamet getirmenin hükmü nedir?
Normal cami ve mescitlerde veya düzenli cemaat yapılmayan mescitlerde ikinci kez cemaat yapılacak olsa tekrar kamet getirilecek mi?
URL Kopyala
Görevli imamı bulunan cami veya mescitlerde, vakit namazı cemaaatle kılındıktan sonra bir grup insan ezan ve kamet getirmek suretiyle tekrar cemaatle o vaktin namazını kılarsa mekruh olur. Şayet ikinci kez cemaatle namaz kılınan mekân görevli imamı olmayan bir mescit ise veya ilk cemaat namazı ezansız ve kametsiz kılmışsa veya ezan sessiz okunmuşsa yahut yoldan geçenlerin namaz kılacağı bir yol namazgâhı ise bu durumda mekruhluk kalkar. Yine görevli imamı bulunan cami veya mescitlerde, cemaatle namaz kılındıktan sonra bir grup insan ezan ve kamet getirmeden cemaatle namaz kılarsa yine mekruh olmaz. (Dürrü’l-Muhtar, I/552-53; el-Fıkhu’l-İslamî, II, 163)
Dolayısıyla düzenli olarak cemaatle beş vakit namaz kılınan camilere o vaktin farz namazını kılmak üzere giren kimselerin, cemaatle veya yalnız başına namaz kılacak olmaları hâlinde tekrar ezân okuyup kâmet getirmelerine gerek yoktur. Düzenli olarak beş vakit namazın kılınmadığı cami ve mescitlerde ise ezân okuyarak ve kâmet getirerek namaz kılmak daha faziletli olup (Alâüddîn, el-Hediyyetü’l-‘Alâiyye, 37) sadece kâmetle de yetinilebilir. Hanefîlerin bu yaklaşımına karşılık diğer birçok mezhep, her iki ihtimalde de kâmet getirmenin mendup olduğunu söylemiştir.