Menü

Hisseli arsanın ortaklarından biri hakkından fazla yer işgal etse ne gerekir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
922 görüntülemeDavalar ve Şahitlik
0 Yorum

Hisseli arsanın ortaklarından biri hakkından fazla yer işgal etse ne gerekir?

İki kişi bir arsa aldık, ortağım ev yaptı kendi hissesinde lakin 90 metre kare benim tarafı işgal etti. Rıza yoluyla anlaşalım dedim yanaşmadı, işgal ettiğin kadarını öde dedim yanaşmadı, mahkemeye verdim doğrumu yaptım hocam?

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 30/07/2024

URL Kopyala
0

Bir hakka dayanmaksızın başkasına ait taşınmaz mal veya eklentilerini malikmiş gibi tamamen veya kısmen işgal eden veya sınırlarını değiştiren veya bozan veya hak sahibinin bunlardan kısmen de olsa yararlanmasına engel olan kimseye, suçtan zarar görenin şikâyeti üzerine gereken ceza; yapılan tecavüzün izalesi ve bu süre içerisinde gasp edilen menfaatin tazmini olacaktır. Ecrimisil diğer adıyla haksız işgal tazminatı bir maldan kullanma yararlanma hakkı olmayan kişinin bu malı kullanması halinde malın sahibine ödemek zorunda kalacağı tazminat bedelidir. Ecrimisil tazminatına hükmedilmesi için belli şartların varlığı aranmaktadır. Haksız işgal olması, zarar ve zarar ile haksız işgal arasında illiyet bağdır. Bunun haricinde işgalcinin kusurlu olup olmadığının bir önemi yoktur.

Haksız işgal sadece bir kişiye ait bir malın izinsiz kullanılmasından kaynaklanabileceği gibi birden fazla kişiye ait malın izinsiz kullanılmasından da kaynaklanabilecektir. Bir mala birlikte malik olan ortakların ve paydaşların diğer ortak veya paydaşlardan ecrimisil talebinde bulunabilmesi için intifadan men şartı da aranır. Hesaplanacak ecri misil tazminatında uygulamada genel olarak malın kiraya verilmesi halinde elde edilebilecek kira geliri dikkate alınmaktadır. Ayrıca hisseli arsada ortaklardan biri hissesinden fazla bir yer üzerinde bina inşa edecek olsa; şayet binanın değeri arsa değerinden fazla ise diğer ortağa tecavüz edilen arsa bedelini ödemesi, arsa daha değerli ise binanın arsaya tecavüz eden kısmını yıkmak veya arsa sahibnin binanın bedelini tazmin ederek o kısma sahip olması yönünde taraflara teklifler getirilerek uzlaşma yoluna gidileblir.

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 26/07/2024
0
Cevap yaz..