Hatibin; “Kâlellahu Teâlâ” dedikten sonra “Euzu” çekmesinin hükmü nedir?
Hatibin; “Kâlellahu Teâlâ” dedikten sonra “Euzu” çekmesinin hükmü nedir?
Hocam, aşağıdaki sözler merhum Molla İsmail Çetine atfedilerek sosyal medya’da paylaşılmış. Bu konu hakkında fetva nedir? Kalellahu Teâlâ dedikten sonra bir müddet bekleyip Ayeti Kerime öncesi Euzu çekmek yanlış mıdır?
İmamın hutbede “kâlellahu Teâlâ..” kelimesinden sonra “Euzu billahi mine’ş şeytan’ır racim” demesinin hükmü nedir?
Terk edilmesi gereken bir yanlıştır. İbn-i Abidin döneminde Hutbe-i Nebatiye adlı bir eserde yanlışlıkla yazılmış. Sonra da, sadece Türkiye’ye mahsus kalmak üzere bu yanlışlık yaygınlaşmıştır. Bunun sünnet veya müstehab olması şöyle dursun çirkin bir adettir. Çünkü bunu diyen bir hatip şöyle demiş oluyor; “Allahu Teala buyurdu ki; Şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım. “Korkunç bir hatadır.“
“Kur’an okuyacağın zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın”[3] meâlindeki âyette geçen emirden vücûb hükmünü çıkaranlar varsa da âlimlerin çoğunluğu bunun müstehap olduğu ve Kur’an okumaya başlamadan önce istiâze yapılmasının daha isabetli olacağı görüşündedir. Okuma esnasında meydana gelebilecek hatalardan Allah’a sığınma arzusu da bunu gerektirmektedir. Namaz dışında Kur’an okunurken dinleyici varsa istiâzenin âşikâre yapılması gerekir, zira bu husus kıraatin sesli olacağının ilân edilmesi anlamına gelir. Bu nedenle hutbe esnasında okunan ayetin evvelinde istiaze yapılması da müstehaptır, öncesinde kallellah denmesi ise buna engel değildir zira çekilen istiaze nin Allah kelamına dahil olmadığı malum olup cümlei itiraziye kabilinden değerlendirilmesi mümkündür.
Kaynakça:
[1] Müsned, VI, 394; Buhârî, “Bedʾü’l-ḫalḳ”, 11, “Edeb”, 76; Müslim, “Birr”, 109-110; Kurtubî, I, 86-87
[2] Müsned, III, 50; V, 26; Ebû Dâvûd, “Ṣalât”, 123; Tirmizî, “Mevâḳīt”, 65, “Feżâʾilü’l-Ḳurʾân”, 22
[3] en-Nahl 16/98
URL Kopyala