Menü

Erkekler için vaat edilen cemaat fazileti kadınlar için de mümkün müdür?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
342 görüntülemeCemaatle Namaz

Erkekler için vaat edilen cemaat fazileti kadınlar için de mümkün müdür?

Erkekler yatsı ve sabah namazını cemaatle kılarsa geceyi ihya etmiş gibi sevap alabiliyor. Biz kadınlar için de buna benzer bir mükâfat var mı?

İslam’da cemaatle namaz kılmaya büyük ehemmiyet verilmiştir. Rasûlüllah Efendimiz (s.a.s.) bir hadîs-i şeriflerinde, cemaatle kılınan namazların tek başına kılınan namazlardan 25 (diğer rivâyette 27) derece daha sevablı ve faziletli olduğuna işâret buyurmuştur. (Buhârî, Ezân, 30; Müslim, Mesâcid, 249) Bu fazilet kadın erkek herkes için geçerlidir. Kalb ehli için gecenin sükûnetinden daha feyizli bir zaman olamaz. Geceleri -belli miktarda- uyanık geçirerek onun feyz ve berekâtından istifâde etmek îcâb eder. Bu hususta âyet-i kerîmelerde şöyle buyrulur:

(O müttakî kimseler, geceleri namaz kılmak ve istiğfâr etmek için) yanlarını (tatlı) yataklarından kaldırırlar… Rablerine, azâbından korkarak ve rahmetini umarak duâ ederler (murâdlarını isterler, yalvarırlar.) Kendilerine verdiğimiz rızıklardan da hayır yollarına infâk ederler.”[1]

“Gecenin bir kısmında O’na secde et! Gecenin uzun bir bölümünde de O’nu tesbîh et!”[2]

Olgunluğa erişmiş mü’minler için geceler, derûnundaki sükûnet ve feyz dolayısıyla müstesnâ bir ganîmettir. Bu ganîmetin kıymetini lâyıkıyla bilenler -bilhassa gece yarısından sonra- bütün mahlûkâtın istirâhate çekilerek, âlemi derin bir sükûnetin kapladığı hengâmda, duâ, ibâdet ve yanık ilticâlarla Rablerine yönelmenin en feyizli zemînini bulurlar. Bununla birlikte mubarek gecelerin en düşük ihya vesilesi yatsı namazının cemaat ile ihya edilmesidir, bu hem erkekler hem de kadınlar için geçerlidir, kadınlar da evin erkeğinin arkasında cemaat olarak bu ecre nail olabilirler.

Osman İbni Affân radıyallahu anh ‘den rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle buyurdu: “Yatsı namazında cemaatte bulunan kimseye, gecenin yarısına kadar namaz kılmış gibi sevap vardır. Yatsı ve sabah namazlarında cemaatte bulunan kimseye ise, bütün gece namaz kılmış gibi sevap vardır.”[3]

Hz.Osman’ın bu rivayetine göre, yatsıyı cemaatle kılan kimsenin kazanacağı sevap, cemaatle kılmadığı zaman gece yarısına kadar namaz kılmakla kazanacağı sevaba eşittir. Veya gecenin yarısını namazla, zikirle ve teheccüdle geçiren kimsenin kazanacağı sevaba denk sevap kazanır. Yatsı namazıyla birlikte sabah namazını da cemaatle kılarsa bütün gece namaz kılmış, zikir yapmış ve teheccüde kalkmış gibi sevap kazanır. Müslim’in rivayet ettiği hadise göre, sabah namazını cemaatle kılan kimse bütün gecenin sevabına kavuşur. Çünkü sabah namazına kalkmak ve o saatte cemaate gitmek, yatsı namazından daha zordur.

 


Kaynakça:

[1] es-Secde, 16
[2] el-İnsân, 25-26
[3] Tirmizî, Salât 165.Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Salât 47

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 22/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..