Erkek ve kadınlar için kına yakmak hangi ölçülerde caizdir?
Erkek ve kadınlar için kına yakmak hangi ölçülerde caizdir?
Tırnağı ve göğüs ucunu süslenmek için kına yakmak caiz midir ?
URL Kopyala
Erkeklerin süs için el ve ayaklarını kınalaması mekruhtur. Kadınların el ve ayaklarını kınalaması ise caizdir. Erkek veya kadının beyaz saçı sarı veya kızıl renge boyaması müstehap görülmüş, siyaha boyamaları ise sağlam görüşe göre, caiz görülmemiştir. Boya malzemesi olarak kına ve vesîme denilen, boya sanayiinde kullanılan bir bitkinin tercih edilmesi tavsiye edilmiştir. (İbn Âbidîn, l, 224)
Hz. Âişe’nin (r.a.) şöyle dediği belirtilmektedir: “Bir kadın perde gerisinden Resûlullah’a eliyle bir mektup uzattı. Rasûlullâh (s.a.s.) elini geri çekip, ‘Bu elin kadın eli mi erkek eli mi olduğunu bilemem’ dedi. Kadın, ‘Kadın elidir’ deyince Rasûlullâh (s.a.s.), ‘Sen kadın olsaydın tırnaklarının rengini değiştirirdin’ buyurdu. Bununla o kına yakmayı kastetmişti.” Buna göre kına kadınlar için ayırt edici bir özellik durumundadır. Ulemâ, bu hadisten yola çıkarak kına yakmanın kadınlara ısrarla tavsiye edilmiş olduğu sonucunu çıkarmıştır. Erkekler için el ve ayakların boyanması tedavi amacı dışında câiz görülmemiştir.
Hangi madde ve hangi yolla yapılırsa yapılsın dövme yasağı vücuda çizilen ve fıtratı bozan tüm şekillendirme çeşitlerini kapsamaktadır. En güzel şekilde yaratılan insanın tabii görüntüsünde değişiklikler yapılmasını hoş karşılamayan Peygamber Efendimiz (s.a.s.), bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıranlara Allah’ın lanet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lanetlenmesi onun haram olduğunu gösterir. (Müslim, Libas, 119-120) Bu nedenle kına ile de yapılsa vucudun farklı yerlerine geçici veya kalıcı şekiller vermek caiz görülmemektedir.