Erkek karısını ikna etmek için ”filan işi yapmadım, yaptıysam ayrılalım” dese ne olur?
Erkek karısını ikna etmek için ”filan işi yapmadım, yaptıysam ayrılalım” dese ne olur?
Erkek geçmişte işlediği bir günahı inkar ederek karısını ikna etmek için “böyle bir günahı işlediysem tamam ayrılalım ama böyle bir günahı işlemedim diyor, inkar edip yalan konuşuyor”. Bu durumda nikah bozuldu mu?
URL Kopyala
Boşamanın belirli şartlara bağlanması ya da belirli zaman dilimine izafe edilmesi fukahanın çoğu tarafından kabul edilmektedir. Muallak talâk; boşamanın ileride gerçekleşebilecek bir şarta bağlanmasıdır. “Bugün yolculuğa çıkarsam, sen boşsun.”, “Falanca ziyaretimize gelirse sen boşsun.” ya da “Ne zaman iznim olmadan evden ayrılırsan sen boşsun.” gibi ifadeler şarta bağlı (muallak) boşama iradesini ortaya koymaktadır. Şarta bağlı boşamanın bağlandığı şart meydana geldiğinde boşama gerçekleşir.
Ancak boşama, yetkili kişinin kesin kararı ve bu kararın yoruma açık olmayacak açık sözleriyle ya da boşama kastıyla sarf ettiği kinâyeli sözler ile olur. Türkçede teklif için kullanılan “tamam boşanalım, ayrılalım” sözü bu nitelikte olmayıp boşanmaya açık olduğunu ifade etmek içindir. Dolayısıyla bu sözle boşamak veya eşine boşama yetkisi vermek meydana gelmez. Boşama, kişinin eşine söylediği: “Seni boşuyorum”, “Boşsun”, “Boş ol”, “Boşadım” veya “Karım boştur” gibi boşama iradesini ortaya koyan şimdiki veya geçmiş zamanlı ifadelerle gerçekleşir. Şayet ”Ben bu günahı işlediysem boşsun” denmiş olsaydı o takdirde bir talak verilmiş olurdu. Bu durumda da daha önce başka iki talak verilmiş değilse evliliğin devam etmesi de mümkündür.