Edep yerlerinden bahsederken açıkça ve kaba konuşmak caiz midir?
Edep yerlerinden bahsederken açıkça ve kaba konuşmak caiz midir?
Bazı kişiler ağız alışkanlığı olarak özel bölgelerin ismini kaba tabirle zikrediyor (küfür etme olmadan). Bu günah mı, tıbbi adı veya üstü kapalı mı denmeli zikredilirken? Örfe mi bakılır?
“Müminler, onlar, ‘tümüyle boş’ şeylerden yüz çevirenlerdir.” (Mü’minun Suresi, 3) Peygamberimiz (s.a.s.) konuşmalarında ümmeti için sözlerin en iyisini ve güzelini seçerdi. Konuşma tarzını beğenmediği kişileri derhal uyarırdı. müminlerin söz ile birbirlerini kırmalarına izin vermezdi. İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Rasûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Mü’min; insanları kötüleyen, lânetleyen, kötü söz ve çirkin davranış sergileyen kimse değildir.” (Tirmizî, Birr 48; Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 405, 416) Peygamber Efendimiz bu hadislerinde bir müslümanda bulunmaması gereken çirkin ve kötü özellikleri saymıştır. Sözde ve davranışta haddi aşmak, kötü söz ve çirkin davranışlar sergilemek iyi bir mü’mine yakışmaz. Sözlerimizde çirkin, avami, argo ve müstehcen kelimelerden kaçınmalıyız. Bu tip konuşmalar bir süre sonra kalbin katılaşmasına ve konuşmaların fiillere de yansımasına sebebiyet verebilir. Nitekim Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Fahiş ve çirkin söz konuşmaktan kaçının; zira Allah fahiş ve çirkin konuşanları sevmez.”(Nesai ve Hakim rivayet etmiş, Hakim sahih olduğunu ifade etmiştir.)
Fuhuş, çirkin söz demektir. Haddi aşan her şeye fahiş denir. Buradaki manası çirkin olan işleri açık kelimelerle anlatmak, müstehcen konuşmak demektir. Cima için ve abdest bozmak için kullanılan kelimeleri söylemek böyledir. Bu kelimeleri söylemek fuhş yani çirkefliktir ve İmam Ebu Hanife’ye göre tahrimen, İmam Şafi’ye göre tenzihen mekruhtur. (ed-Dürerul’Mubaha, 219) Çünkü bunları söylemek, mürüvvete ve diyanete uygun değildir, hayayı, utanmayı giderir ve başkalarını gücendirir. Cimayı, abdest bozmayı ve necaseti anlatmak gerektiği zaman, açık olarak söylememeli, kinaye olarak söylemelidir! Kinaye, bir şeyi, açık manaları başka olan kelimelerle anlatmaktır. Edepli olan, salih olan, fuhuş söylemeye mecbur olunca, kinaye olarak söyler. Mesela, Allahü teâlâ, Kur’an-ı kerimde, cima için lems (dokunmak) kelimesini söylemiştir. Dinimizde hayanın, utanmanın yeri çok mühimdir. Hayası olan, Allahü teâlâdan utandığı için günah işlemekten çekinir. İnsanlardan utanmayan Allah’tan da utanmaz.
URL Kopyala