Menü

Doktorun avret mahallinin resmine bakarak teşhiste bulunması daha mı ehvendir?

295 görüntülemeHastalıklar ve Tedavi Yolları

Doktorun avret mahallinin resmine bakarak teşhiste bulunması daha mı ehvendir?

Üroloji bölümünde bazen bizatihi muayene yerine özel bölgenin fotoğrafı çekilip doktora gösterilebiliyor muayene, tedavi vb için. Sanal alemde de riskler var (görüntülere sızılması virüs vb) ama iki durumdan hangisinin yapılması daha uygun?

Hastalık ister bedensel ister ruhsal olsun, alternatif hemcins var oldukça, mecbur kalmadıkça, hastanın farklı cins doktora muayene olması ve tedavi olması caiz olmadığı gibi doktorların da birbirine namahrem olan farklı cinslerin bulunduğu bir ortamda çalışmaları ve hayati bir tehlike ve zorunluk olmadıkça farklı cins hastaya müdahale etmeleri caiz olmaz. Hastalıklar zaruret veya ihtiyaçların ortaya çıktığı bir alandır. Bu konuda “Zarûretler sakıncalı olan şeyleri mubah kılar” kuralı geçerli olur. Bu yüzden doktorun hastayı muayene ve tedavi veya ameliyat sırasında normal zamanda bakılması caiz olmayan yerlere ihtiyaç miktarı bakma, dokunma veya ameliyat etme gibi müdahaleleri caiz olur. Ancak karşı cinsin muayene ve tedavisine gelince; bu konuda imkân varsa erkekleri erkek doktorun, kadınları da kadın doktorun muâyene edip tedavisini yapması asıldır. Çünkü zarûretler miktarlarınca takdir olunur. Kadın hastayı tedavi edecek kadın doktor varken ve ona başvurma ve tedavi ortamı mevcutken erkek doktora veya erkeğin kadın doktora gitmesinde zarûret olduğu söylenemez. Ancak kadın hastayı tedavi edecek kadın veya erkek hastayı tedavi edecek erkek doktor bulunmaz veya o hastalığı tedavi edebilecek güç ve ehliyette olmazsa karşı cinslerin muayene ve tedavisi caiz olur.

Resim, video ve televizyondaki görüntülere bakmak aynadaki hayallere bakmak gibidir. Şehvetsiz bakmak caiz, şehvet ile bakmak veya şehvete sebep olacak görüntülere bakmak veya sesleri dinlemek haramdır. Kadının varlığını hissetmek dahi erkeğin içinde ona karşı hissiyat oluşmasına sebep olabiliyor. Hatta bu sebeple tesettürlü bir kadına dahi şehvet ile bakmak haram kabul edilmiştir. Aynı şekilde kadının da erkeğe karşı hissiyat oluşacak şekilde bakması caiz değildir. Bu nedenle dijital ortamda da olsa zaruret olmadıkça farklı cinsin avret mahalline bakmak veya izlemek caiz değildir. Şehveti uyandıran her tür bakış haramdır velev ki sanal ortamda olsa dahi. Aynı şekilde, kadınların resimlerinin erkeklerin görebileceği ortamlarda paylaşılması da caiz değildir. Ancak tedavi edilmesi gerekli olan hastalıklarda teşhis ve tedavi bir zarurettir ve bu durumda resme veya videoya bakmak gerçeğine bakmaktan ehvendir. Bu görüntülerin normal şartlarda sızdırılması dinen ve kanunen yasak olduğundan bunu yapanlar sorumlu olacaktır, hasta değil.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 31/07/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..