Menü

Dışarıda ayakkabı ile namaz kılmak caiz olur mu?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
297 görüntülemeNamazın Mekruhları

Dışarıda ayakkabı ile namaz kılmak caiz olur mu?

Ben avrupada yaşıyorum. Dışarıda namaz kılmak zorunda kalınca ayakkabımızı çıkarmamız gerekiyor mu? Ayrıca insanların geçtiği yerlerde namaz kılmak zorunda kaldığımızda nelere dikkat etmeliyiz?

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 12/12/2024

URL Kopyala
0

Zorunlu hallerde necis olmadığından emin olunan ayakkabı ile dışarıda namaz kılınabilir. Nitekim Ebu Saîd’in -Allah ondan râzı olsun- rivâyet ettiği hadiste o şöyle demiştir: “Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ayakkabısını giymiş halde bize namaz kıldırdı. Sonra ayakkabısını çıkarıp (sol tarafına koydu). Bunun üzerine insanlar (sahâbe) da ayakkabılarını çıkardılar. Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- selâm verdikten sonra (onlara niçin ayakkabılarını çıkardıklarını sorunca şöyle) dediler:

-Ey Allah’ın elçisi! Namazda ayakkabını çıkardığını görünce biz de ayakkabılarımızı çıkardık. Bunun üzerine Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyurdu:

-(Namaz sırasında) Cebrâil -aleyhisselâm- bana geldi ve ayakkabımda necâset olduğunu bana haber verince ayakkabımı çıkardım. Bu sebeple biriniz mescide geldiği zaman ayakkabısına baksın. Eğer ayakkabısında bir eziyet veya necâset görürse, onu (yere) silsin. Çünkü toprak o necâseti temizleyicidir.” (Ebu Davud, hadis no: 650)

Kadınlar normal şartlarda beş vakit namazlarını evlerinde kılmalıdırlar. Kendi evlerinin dışında başka yerlerde kıldıklarında ise yabancı erkeklerin göremeyeceği bir yer aramalıdırlar. Kadın rükûa eğilirken ve secdeye varırken erkeğin aklına birtakım yanlış düşünceler gelebileceğinden, mümkünse müstakil bir oda, sakin bir köşe veya perde ile bölünmüş bir mekânı tercih etmeli. Namaz vaktinin geçmek üzere olduğu zamanlarda, yolculuk esnasında veya kalabalık yerlerde ve mekânın müsait olmaması durumlarında bir an önce farzın eda edilmesi gerekeceğinden mecbur kalınca bu ortamlarda da namaz kılınmalıdır. Ayrıca kadın namaz kılarken kendine nikah düşen erkeklerin onu görmesi namazını bozmaz, böyle bir ortamda kılmaya mecbur kaldığı takdirde bundan dolayı kadın sorumlu da olmaz.

İsmail Hakkı Yelkenci cevap verdi 12/12/2024
0
Toplam 1 cevaptan 1 tanesi gösteriliyor. Diğer cevapları görmek için tıklayın.
Cevap yaz..