Diş estetiği yaptıran kişinin abdest ve guslü olur mu?
Diş estetiği yaptıran kişinin abdest ve guslü olur mu?
Nefsime uyarak görüntü için dişlerimi zirkonyum kaplama yaptırdım. Pişman oldum ama geri alma imkanı malesef artık yok. Güsul veya normal abdestime herhangi bi sıkıntısı var mı?
İnsanı en güzel şekilde yaratan Yüce Allah, onun makul ve mutedil ölçüler içerisinde süslenmesine, güzel görünmesine ve güzelliklerini korumasına da izin vermiştir. (A’raf, 7/32) Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır. (Nisâ, 4/119; Rûm 30/30) Nitekim Peygamber Efendimiz (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmayı, dişleri incelterek seyrekleştirmeyi, kaş aldırmayı, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanları ve yaptıranları lanetlemiştir. (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 33) Ancak diş kaplama, doldurma, protez vb. tedavi amaçlı başvurulan sağlık için gerekli olan tıbbi yöntemler yapılırken, ihtiyaç olan tedavinin uygulanması sakıncalı değildir. Fakat bu işlemlerin; estetik amaçlı olmaması, dinin yasak etmediği şekilde olması ve içeriği meşru olan maddeler ile yapılması gerekir.
Gusül meselesine gelince; Hanefî mezhebine göre, ağız ve burnun içi gusülde yıkanması gereken uzuvlara dahil olmaktadır. Bundan dolayı farz olan gusül esnasında ağız ve burna su verip iç kısmını yıkamak gerekir. Ancak Hanefî müçtehitleri; dibine su ulaşmamasına rağmen, zaruret halinde diş teli kullanmayı caiz gördüklerine göre, benzeri işlemler olan implant, sabit protez, diş kaplama ve diş dolgusu benzeri gerekli tedavileri bundan farklı görmeyeceklerdir. Bu itibarla, mazerete binâen diş taktırmak, kaplatmak, doldurtmak vb. caiz olup abdest ve guslün sıhhatine mâni değildir. Ancak sabit olmayıp talılıp çıkarması zor olmayan damak gibi şeylerin gusül esnasında çıkarılıp altının yıkanması gerekir. Şayet yapılan sabit işlem estetik amaçlı bir işlem ise her ne kadar caiz olmasa da eğer artık çıkarılması mümkün olmayan bir hal almış ise bu durum bir zarurete dönüşerek abdest ve guslün sıhhatine engel görülmez. Ancak sökülmesi mümkün olup sökmek diş sağlığına zarar vermeyecek ise sökülmesi gerekir.
URL Kopyala