Menü

Cenazede ikram yapılması yönündeki vasiyeti mirasçılar uygulamak zorunda mıdır?

219 görüntülemeCenaze Bahsi

Cenazede ikram yapılması yönündeki vasiyeti mirasçılar uygulamak zorunda mıdır?

Hocam, bir kimse ölmeden evvel cenazesinde verilecek yemek masraflarının kendi malından karşılanmasını vasiyet etse, bu vasiyete uymak caiz midir?

Vasiyette bulunmanın belirli hükümleri yanında belli âdâbı vardır. Vasiyet sözlü ve yazılı olarak yapılabilir. Her iki durumda da iki âdil şahit tutulması, vasiyetle ilgili şer‘î sınırlamalara riayet edilmesi, vârislere zarar verme niyeti taşınmaması, akrabalık hakları gözetilerek miras alamayan zayıflara vasiyette bulunulması, kişinin kul hakkı veya Allah haklarıyla ilgili ödenecek borçları varsa bunların zikredilmesi, vârislere Allah’a ve resulüne itaatin emredilip güzel ahlâka teşvik edilmesi uygundur. Vasiyetnâmelerin karışıklığa yer bırakmayacak açık ve anlaşılır bir dille kaleme alınması, tarihin ve şahitlerin isimlerinin yazılması, vasiyet konusunun, vasiyet edilen cihetin veya kişinin açıkça belirtilmesi gerekir.

Kur’an’da da örneği görülen (el-Bakara 2/132-133), Allah’a iman ve itaat içerikli vasiyetnâmeler İslâm tarihinde ayrı bir literatür meydana getirmiştir. Masiyet ve günah ile meşgul olan kişiye vasiyet ise mekruhtur. (İbn Abidin, Reddü’l-muhtâr, X, 336) Kumar salonu yapılması, şarap fabrikası inşası gibi haram bir cihet için yapılmış olan vasiyetler ittifakla geçersizdir. Vasiyet ciheti aslında mubah olmakla beraber, bir masiyete vesile olabilecek cinsten ise Hanefi ve Şafiilere göre geçerli, Mâlikî ve Hanbelilere göre batıldır. Bu durumda, terike’nin üçte birini geçmemek şartıyla, ölünün sağlığında iken yapmış olduğu ‘cenazeye gelenlere ikram edilmesi’ yönündeki vasiyet Hanefi ve Şafi de geçerli olsa da Maliki ve Hanbeli mezheplerinin görüşüyle amel etmek daha ihtiyatlı ve mirasçılar açısından bidat fiile aracı olmamaları bakımından daha doğru bir davranış olacaktır.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..