Çalıştığım işyerinde kendi yerime işe başkasını göndermem caiz midir?
Çalıştığım işyerinde kendi yerime işe başkasını göndermem caiz midir?
Trendyolda çalışıyorum. Kendi yerime arkadaşımı işe gönderebilir miyim? Ancak şirket buna müsaade etmiyor, hatta bunun tespiti durumunda işimi sonlandıracağı anlaşma maddesinde geçiyor. Bir de bu şekilde yapan birçok insan var.
İhtiyaç halinde, kanunen böyle bir hakka sahip olunduğu onaylandığı takdirde bu haktan faydalanmakta bir sakınca olmaz. Bu konuda gerekli mevzuat ne ise ona göre hareket etmek gerekir. Yetkili makamlar tarafından belirlenen kriterlere uygun olunduğu takdirde bu haklardan meşru ölçüde faydalanılabilir. Kanunen konuyla ilgili mevzuattaki şartlara elverişli olmayacak şekilde davranmak caiz değildir. İslâm hukukunun klasik sistematiğinde icâre akdinin genel çerçevesi içinde yer alan ve ikinci önemli kısmını teşkil eden iş akdi (icâre-i âdemî), “İşçinin ücret karşılığında belli bir süre çalışması veya belli bir işi görmesi üzerine kurulan akiddir” şeklinde tanımlanabilir.
İslâm hukukunda iş akdi, hem işçinin belli bir süre zarfında çalışmasını hem de belli bir işi ifa etmesini konu almakta olup modern hukuka nisbetle daha kapsamlıdır. Ayrıca bağımlılık, yani iş verenin denetim ve gözetiminde çalışma unsurunu içermemesi yönüyle de farklılık taşır. İş akdi, eğer işçinin belli bir süre zarfında iş verenin emir ve denetimi altında çalışmasını konu alıyorsa, daha doğrusu işçinin belli bir zaman biriminde hâsıl edeceği emeğini iş verene tahsis etmesi söz konusu ise bu işçiye ecîr-i hâs denir. Ecîr-i hâs, günümüz iş hukukundaki işçi tanımına uygunluk göstermekte olup iş akdi, iş, ücret ve bağımlılık gibi dört unsura dayanır. Bu nedenle herhangi bir şirketin elemanı olarak çalışan hususi işçilerin sözleşmedeki meşru şartlara riaeyet etme zorunluğu vardır. Bu şartların dışına çıkmaları caiz değildir.
URL Kopyala