Menü

Babasının malından izinsiz alan evlat babası vefat etmiş ise ne yapması gerkir?

757 görüntülemeKul Hakları

Babasının malından izinsiz alan evlat babası vefat etmiş ise ne yapması gerkir?

Hocam babamın kasası vardı, ihtiyacın oldukça al diyordu, bende ihtiyaçtan fazla ve ekstra sigara parası da alıyordum. Birgün babam bana; ‘benim paramla sigaraya para verirsen hakkım haram olsun’ dedi. Babam öldü ben bu parayı mirasa mı koymam gerekiyor?

Babasıyla birlikte kalıp babasının yanında çalışan çocuğun kazancı babasına âit olur, ayrı bir servet sayılmaz. Nitekim bu sıradaki masrafı babası yapıp harcamaları da babanın kazancından yapıldığı gibi. Ancak babayla ortaklık sözleşmesi yapılırsa kazanç bu konuşma ve sözleşmeye göre hüküm alabilir. Bundan sonra şirketin şu kadarına ortaksın ve şu oranda hisse şahsına âittir gibi. Böyle açık ve net bir sözleşme yapılmadığı müddetçe çocuğun baba yanındaki kazancı babaya âit olur, şahsına âit sayılmaz. Baba ile evlât arasında hem kişisel haklar, hem de atalık ve evlâtlık hukûku ön plândadır. Rüşt çağına kadar baba evlâdına bakmakla yükümlüdür. Bu dönemde baba; oğlu için olsun, kızı için olsun geleceğe dönük adımlar atar ve çocuklarının okumalarında, iş kurmalarında, evlenmelerinde ve sâir hayatî problemlerinin çözümünde yardımcı olur.

Baba ocağından ayrıldıktan ve işini kurduktan sonra evlât anne ve babasına karşı saygısını ve ilgisini, anne ve baba da evlâdına karşı şefkatini ve yakınlığını karşılıklı olarak eksik etmezler. Fakat bu özel saygı, hususî nezâket, ayrıcalıklı hürmet ve sıcak şefkat aralarında kişisel hukukun yok olması veya görmezden gelinmesi mânâsına şüphesiz gelmez. Anne-baba ve çocukların birbirlerine karşı maddî ilişkiler bakımından konumları başka insanlardan farksızdır. Evlât babadan borç para aldığında, zamanı gelince onu geriye ödemelidir.

Ödemediğinde kul hakkı söz konusu olur. Baba hakkını helâl etmediğinde bunun hesabı evlâttan sorulur. İleride babanın malının oğula mîras yoluyla geçecek olması, evlâdın babasının malını önceden çarçur etmesini gerektirmez. Çünkü kardeşlerinin hakkını yok sayamaz. Evladın babasının malını izinsiz ve gönülsüz alması doğru değildir. Bu sebepten hakkını helal etmeyecek olsa sorumlu olur. İzinsiz aldığı takdirde hayatta ise kendisinden, değilse diğer mirasçılardan helallik alması, alamadığı takdirde de hak miktarını miras malına aktarması gerekir.

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 11/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..