Menü

Baba içkici, bağımlı veya isyankar evladını mirastan mahrum edebilir mi?

268 görüntülemeMiras

Baba içkici, bağımlı veya isyankar evladını mirastan mahrum edebilir mi?

Bir babanın bir oğlu ve bir kızı var, oğlu içkici ayyaş ailesinin bütün parasını bu yolda harcıyor, babası böyle bir durumda sadece mirasını kıza bırakabilir mi yoksa erkeğe de vermesi lazım mı?

Esasen kişinin sağlığında kendi malında istediği şekilde tasarruf etme hakkı vardır. Hukuken, malının bir kısmını veya tamamını yabancı birisine verebileceği gibi, çocuklarından birisine veya bazılarına da verebilir. Bu tasarrufu hukuken geçerlidir. Ancak dinen yapması gereken, evlat ayrımı yapmadan kız olsun erkek olsun eşit vermesidir. Buna binaen; Hanefî, Şâfiî ve Mâlikîlerdeki güçlü görüşe göre, babanın hayatında iken çocuklarına mal vermesi durumunda eşit davranması müstehab, ayrım yapması mekruhtur.[1] Bununla birlikte baba hayatta iken evlatlarına mal bağışlamak istediği takdirde, bu hibenin gerçekleşmesi için; tasarruflarını da, kullanım haklarını da, mülkiyetini de tamamen devretmesi gerekir, aksi takdirde yapılan bu hibe sözde kalır gerçekleşmiş olmaz. Şayet ölümden sonra ya izafe edilerek ben öldükten sonra şu şunun, bu bunun tarzında ki söylemler yapılmışsa bu vasiyet anlamına gelir. Ancak Peygamber Efendimiz “sallallahu aleyhi ve sellem”, varise vasiyet yapmayı yasaklamıştır ve bunun geçerli olmayacağını bildirmiştir. Dolayısıyla bağışlama için gerekli olan şartlar oluşmadığı takdirde hibe geçerli olmamıştır. Buna göre daire dahil tüm mallar miras hukukuna göre taksim edilmesi gerekir.

 


Kaynakça:

[1] Kâsânî, Bedâi, VI, 127; İbn Nüceym, el-Bahr, VII, 288; Haraşî, Şerhu Muhtasar, VII, 82; Zekeriyyâ el-Ensârî, Esne’l-metâlib, II, 483

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 31/07/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..