Arasıra nikah tazelemek gerekir mi, nikah tazelemek nasıl yapılır?
Arasıra nikah tazelemek gerekir mi, nikah tazelemek nasıl yapılır?
Alimlerinde dedikleri üzere ara ara nikahınızı tazeleyin olaki nikahınıza halel getirecek bir durum olmuştur. Bu söz neticesinde tazelenen nikahlarda da mehir gerekli midir ve en az ne kadar verilmelidir?
URL Kopyala
Dinî hükümlere göre bir kadının boş olması ve nikâhının düşmesi için fesih, boşama, liân, îlâ veya eşlerden birinin dinden çıkması gibi bir durum meydana gelmesi gerekir. (Mevsılî, el-İhtiyâr, Kitâbu’t-talâk, fasl kinâyâti’t-talâk; c. 3, s. 137-250) Böyle bir durum olmadığı sürece, şartlarına uygun yapılan nikâh, ömür boyu geçerli olduğundan nikâh tazelemek gerekli değildir. Fakat dinden çıkmayı gerektiren söz veya fiillerde bulunan kişi, şehadet getirerek imanını ve varsa nikahını da yenilemesi gerekir. Dinden çıkmasına sebep olan şey itikadî bir problem ise bu yanlış inancını düzeltmedikçe ne kadar şehadet getirse de iman etmiş olmaz. Karı koca ikisi birden irtidad eder ve yine birden İslâm’a dönerlerse, istihsanen nikâhları devam eder. Ama irtidad’dan sonra yalnız biri İslâm’a dönerse, birbirinden ayrılmış olurlar.
Müslüman olan karı kocadan biri dinden çıkarsa derhal ayrılmış olurlar, bu durum talâk anlamında değil, fesih anlamındadır. İster cinsel temastan önce, ister sonra irtidad meydana gelsin fark etmez, ancak cinsel temastan sonra ise kadına tam mehir verilir. Cinsel temas meydana gelmeden koca mürted olmuşsa, yarım mehir verilir. Mürted olan kadın ise ve cinsel temas vuku’ bulmadan irtidad etmişse, ayrılığa kendisi sebebiyet verdiği için kadın mehir hak etmez. Evliliklerini devam ettirmek ve nikah tazelemek istedikleri takdirde mehir de dahil sıfırdan normal bir nikah kıyılması gerekir. Mehrin en az miktarı ise on dirhem (4 gram altın) kadardır, bu mehrin en azıdır. Ayrıca riddet sebebiyle nikahı düşen eşler hocaya gerek duymadan şahitler huzurunda şartlarına uygun şekilde birbirini eş olarak kabul ettiklerini ifade ederek de nikah tazeleyebilirler.