Altın veya gümüş süslemeli kıyafet, saat, kemer kullanmak caiz mi?
Altın veya gümüş süslemeli kıyafet, saat, kemer kullanmak caiz mi?
Altın veya gümüş süslemeli kıyafet erkek veya kadın için caiz mi? Altın ve gümüş dışında hangi madenlerden saat takılabilir?
URL Kopyala
İslâm hukukunda, süs eşyası olarak kullanılan altının hükmü kadın ve erkeğe göre değişmektedir. Buna göre kadınların altın süs eşyası kullanmaları helâl, erkeklerin yüzük, kolye, saat, kalem gibi altın süs ve zatî eşya kullanmaları haramdır. Hadîs-i şerifte, “Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helâldir” buyurulmuştur. (Ebû Dâvûd, “Libâs”, 11; Tirmizî, “Libâs”, 1; İbn Mâce, “Libâs”, 19) Erkeklerin gümüş yüzük, kadınların altın ve gümüş takılar dışında ziynet eşyası olarak herhangi bir metalden yapılmış olan takıları kullanması caiz olmaz. Normal şartlarda saat vakti öğrenmek amacıyla kullanılır ve bu bir ihtiyaçtır. Bu nedenle hem erkek hem de kadınlar için saatin altın ve gümüş dışındaki diğer madenlerden olması caizdir. Ancak kadınlar mubah ziynet içeren saat kullandıkları takdirde bunu namahrem erkeklere göstermemelidir.
Ayrıca saat kullanmaktaki amaç vakti öğrenmek değil de tamamen ziynet maksatlı olursa bu amaçla metal kösteklerden yapılmış olan saatlerin takılması uygun görülmez. Bu nedenle saat kayışının deriden olması bu riskten uzak ve daha ihtiyatlıdır. Sonuç olarak; şayet saat metalden yapılmış fakat ziynet içermiyor ise, sadece köstek görevi yapıyorsa caiz olur, ziynet içeriyorsa caiz olmaz. Ayrıca altın ve gümüş eşya kullanmak hadis-i şerif ile yasak edilmiştir. Bu nedenle gümüş tesbih ve saat kullanmak câiz değildir, kalem ve ayna da böyledir. Ama kemer, kılıç ve saatteki az miktar gümüş işlemeler câiz görülmüştür. Yine kullanılan eşyaların bir kısmı gümüş ise, kullanırken tutulacak yer gümüş değil ise, bir kavle göre câiz görülmüştür. (İbni Abidin, Hindiyye)