Orucun müstehapları (mendupları) nelerdir?
Orucun müstehapları (mendupları) nelerdir?
Oruç tutacak kimsenin sahur yemeği yemesi müstehaptır. Bunun vakti, gecenin sonudur. Âlimlerden Ebû’l-Leys’e göre, gecenin son altıda biridir. Sahur yemeği, insana oruç için kuvvet verir. Sahurun geciktirilmesi müstehap ise de, imsak’ın girdiğinden şüphe edilecek bir zamana kadar geciktirilmesi mekrûhtur. Bu nedenle ezan okunmadan önce yemek-içmek kesilmelidir.
İftarı acele yapmak, yani akşam namazını kılmadan önce oruç açmak müstehaptır. Böylece oruç hali, namazda kalbin huzuruna engel olmaz.
Orucu hurma gibi tatlı bir şeyle açmak menduptur. Oruçlu kimsenin, yakınlarına ve fakirlere fazlaca yardımda bulunması müstehaptır.
Oruçlunun mümkün olduğu kadar gece ve gündüz Kur’ân okumak, zikir yapmak, Peygamberimize (s.a.v) Salat ve Selâm getirmek ve ilimle uğraşmak suretiyle meşgul olması müstehaptır.
Oruçlunun boş ve yararsız sözlerden dilini tutması da müstehaptır. Gıybetten, söz taşımaktan kaçınmak ise her zaman vaciptir. Ancak bu kaçınmanın gerekliliği Ramazanda daha çok kuvvet kazanır. Oruçlu için itikaf da müstehaptır.
Ramazan orucunu tutmaya engel olacak derecede bedene takatsizlik verici işlerde bulunmak câiz değildir. Öğleye kadar çalışıp sonra dinlenmelidir. Mümkünse bazı işleri, ücret karşılığında başkasına gördürmelidir.
Sonuç olarak denir ki, kesin bir zaruret bulunmadıkça, insanın kendisini pek ağır işlerle yorarak oruç tutamaz hale getirmesi câiz görülemez.
İftar vakti şu duanın yapılması da müstehaptır; Allâh’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana iman ettim, sana güvendim, senin rızkınla iftar ettim. Ramazan ayının yarınki gününü oruç tutmaya da niyet ettim. Geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla.
URL Kopyala