Katılım bankalarından yatırım fonları almak caiz midir?
Katılım bankalarından yatırım fonları almak caiz midir?
Yatırım fonları; halktan topladıkları paralar karşılığında hisse senedi, tahvil gibi sermaye piyasası araçlarından ve kıymetli madenlerden oluşan portföyleri yönetirler. Her bir yatırımcı fonun sahip olduğu portföyün bir kısmını temsil eden katılma belgesini alarak fona ortak olurlar. İslâm fıkhı açısından tahvil ve hazine bonolarına baktığımızda, sahibine önceden belirlenen miktarda sabit bir fâiz geliri temin eden bir borç senedi olduğunu görürüz. Bunun için getirisi hangi oranda olursa olsun bu tip evrakları bir yatırım aracı olarak kullanmak dinimizin yasakladığı fâiz olduğundan, câiz olmadığı bir gerçektir.
Medyada din adına konuşan bazıları, her ne kadar bu tip evrakları, devletin alıp satmasından dolayı, devletin vatandaşına yardımı olarak telakki etseler de mahiyetine bakıldığında bu görüşün doğru olmayıp İslâm’ın ruhuna ve temel kaidelerine aykırı olduğunu görmekteyiz. Zira fâiz muamelesi ister devlet eli ile, ister şahıs eli ile, ister enflasyon oranında, isterse bu orandan fazla olsun fâizdir yani dinen yasaktır. Bu nedenle, sabit oranlarda faiz karşılığında verilen bu tahvil ve hazine bonolarının veya senetlerinin alımını yaparak bu yolla gelir elde etmek caiz değildir. Muasır bazı âlimler hisse senetlerinin alım satımını iki farklı yönden değerlendirmişlerdir:
1) Ticarî işlemi câiz olan bir şirketin hisse senedini alarak ona ortak olmak. Hisse senedini alan kişi, şirketin mal varlığına hissesi nispetince ortak olur, kâr ve zararına katılır. Dilediği zaman da hissesini bir başkasına satabilir. Bu yönden bakıldığında görünüş itibariyle bir sorun yok sanılır.
2) Senedin temsil ettiği hakiki değerden bağımsız olarak değer kazanması. Ve bu tip senedi, iniş çıkışları takip ederek para kazanmak maksadıyla alıp satmak ki, borsadaki alışverişler daha çok bu ikinci maksada yöneliktir. Sonuç olarak, bu manada borsaya yatırım yapmak bir bakıma kumara benzemektedir. Senetlerin gerçek değerinin üstünde veya altında, pahalanıp ucuzlaması da bu görüşü teyit etmektedir. Bu nedenlerle yatırım fonlarına katılım da câiz değildir.
URL Kopyala