Katılım bankalarından ev, araba vb. almak câiz midir?
Katılım bankalarından ev, araba vb. almak câiz midir?
Finans kurumlarından araba, ev, vb. alınması, mevcut sistemde uyguladıkları şekle göre câiz olmaz. Zira bu işlemin câiz olabilmesi için riâyet edilmesi lazım gelen hususlar başlıca şöyledir:
a) Mal satın alınmadan önce banka ile imzalanan sözleşme, ileri tarihte mal satın almaya dair bir vaatleşme olacak, satış sözleşmesi olmayacak. Zira sözleşme imzalandığı anda, satın alınacak olan mal bankanın mülkiyetinde değildir.
b) Banka, müşterinin istediği malı, kendi memurunu görevlendirerek alacak, müşteriyi vekil ederek değil. Zira böyle yapmadığı takdirde, fâizli bankalar ile arasında ki fark, sadece söylemden ibaret olur. İşin aslı ise müşteri adına mal satıcısına kredi çıkarıp karşılığını da müşterisinden vadeli olarak fazlası ile geri almak olur ki bu fâizin ta kendisidir.
c) Banka memuru malı satın aldıktan sonra, müşteri bankaya çağrılıp, onunla sözlü olarak satış akdi yapılması gerekir.
d) Dosya masrafı, kasko, ekspertiz vb. masraflar adı altında ek bir ödeme yapılmayacak.
e) Alışveriş tamamlandıktan sonra ileri tarihte kalan borcu peşin ödeme karşılığında fiyat yapılandırması olmayacak.
f) Ayrıca bankadaki yetkili memurun, malı satın aldığı tarih ile daha sonra müşteri ile gerçekleştirilecek olan satış akdi tarihi arasındaki zaman diliminde, mal bankanın sorumluluğunda olacak.
Dolayısıyla, şayet bu süre içerisinde malın başına bir şey gelse sorumluluk bankaya ait olacaktır, müşteriye değil. Aksi takdirde, Peygamber Efendimizin (s.a.v) yasaklamış olduğu “Sorumluluk almadan kazanç elde etme” hükmüne girmiş olur.
URL Kopyala