İskambil, okey vb. oynanan kahvehaneye gitmek caiz midir?
İskambil, okey vb. oynanan kahvehaneye gitmek caiz midir?
Okey oynanan bi kahvehanede kumar olacak şekilde kişilerin oynayıp oynamadığı bilinmese bu meclisde bulunmak günah mıdır?
URL Kopyala
Kumar oynanan bir kahvehaneye gitmek, İslam fıkhına göre caiz değildir. Bu durum, kumarın kendisinin İslam’da kesinlikle yasaklanmış (haram) olmasından kaynaklanır. İslam’da kumar, haksız kazanç olarak kabul edilir ve birçok ayet ve hadiste şiddetle yasaklanmıştır. Kumar oynanan bir yerde bulunmak, doğrudan oynamasanız bile, o günahın işlendiği ortama rıza göstermek ve zımnen destek olmak anlamına gelir. Bu, haram bir fiilin işlenmesine dolaylı yoldan katılım olarak değerlendirilir. Kumarın işlendiği bir mekânda bulunmak, diğer insanları da kumar oynamaya teşvik edebilir veya ortamın normalleşmesine katkıda bulunabilir. Böyle bir ortamda bulunmak, başkaları tarafından yanlış anlaşılmalara yol açabilir, hakkınızda kötü zan oluşmasına neden olabilir. Haramın işlendiği yerlerde bulunmak, zamanla kişinin kalbini etkileyebilir, günahlara karşı duyarlılığını azaltabilir ve dini hassasiyetini zayıflatabilir.
Okey oynamak eğer içerisinde para, mal veya herhangi bir karşılık (kumar) barındırıyorsa zaten başlı başına haramdır. Eğer kumar olmasa bile, vaktin boş ve faydasız geçirilmesine neden oluyorsa mekruh olur. Müslüman’ın, haram, mekruh işlenen ortamlardan uzak durması ve vaktini Allah rızasına uygun işlerle geçirmesi tavsiye edilir. Okey ve iskambil kağıtlarıyla oynanan oyunun kumar olarak oynanmaması, onların yasak kapsamı altında olmayacağı anlamına gelmez. Çünkü okey ve kağıt oyunları kişilerin zamanlarını boşa geçirdiği, oynamaktan dolayı kişiye hiçbir fayda vermediği oyunlardır. Bu özelliklerinin yanı sıra kişilerinin zamanlarını boşa geçirmesine sebep olan, hem malı, hem zamanı ve hem de canı israfa götüren oyunlardır. Bunun yanında okey ve kağıt oyunları kumara alet olan oyunlar olup zamanla kişileri kumara sevk etmektedir. Bu ve daha birçok sebepten dolayı okey ve kağıt oyunları haram olmasa dahi tahrimen mekruh olmaktan beri değildir. Bu sebeple okey, iskambil ve benzeri oyunları kumar olmadan da oynamak caiz değildir.