Menü

İnternet üzerinden altın veya gümüş alıp satmak ve bu yolla para kazanmak câiz midir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
560 görüntülemeAlışverişTeknolojik Hükümler

İnternet üzerinden altın veya gümüş alıp satmak ve bu yolla para kazanmak câiz midir?

Altın ve gümüş alışverişi; hem alım satımın peşin olması ve hem de karşılığı olan bir başka altın, gümüş ya da paranın fiziki olarak elden teslim alınması şartıyla câiz olur, aksi hâlde bu tür bir işlem fâiz olur. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.s), altın ve gümüşün alım satımının peşin olmasını ve derhal teslim alınmasını şart koşmuş ve şöyle buyurmuştur:

“Altına altın, gümüşe gümüş, buğdaya buğday, arpaya arpa, hurmaya hurma ve tuza tuz, misli misline her ikisi de aynı miktarda ve peşin olur. Şayet karşılıklı satılanların cinsleri farklı olursa, peşin olması şartıyla istediğiniz gibi satın.”[1] Yani alışverişi yapılan bu malların cinsleri birbirinden farklı olursa, biri diğerinden miktar olarak fazla olabilir, ancak yine peşin olması şarttır.

Altın ve gümüşün veresiye veya internet üzerinden dijital olarak alım-satımı câiz değildir. Aynı şekilde taksitle ya da kredi kartı ile altın alışverişi de câiz değildir. Tarih, alım satım görüntüsü adı altında nice fâiz yollarının ortaya çıkmasının örnekleri ile doludur.  Bu yüzden kredi kartı ile altın alım satımında, kuyumcu pos makinesinden çekilen parayı peşin tahsil edemediğinden hadiste yasaklanan vade fâizi olur, peşin çekmek istediğinde ise kendisinden komisyon kesilir ki bu durumda da fazlalık fâizi olur.

Şayet altın, gümüş ve döviz gibi tüm nakit çeşitlerinin alışverişi internet bankacılığı üzerinden dijital olarak yapılacak olursa; bu durumda öncelikle TL nin çevrildiği altın veya döviz miktarının bankanın kasasında olmadığı bir hakikattir. TL nin, karşılığı bulunmayan birimlere çevrilmesinin ekonomiye verdiği ciddi zararın yanında, spekülasyona açık durumda olan piyasa dalgalanmalarından faydalanarak sanal şekilde hesap üzerinden yapılan nakit çevirme işlemleri; taşıdığı risk itibariyle kumar, hesaptaki paranın iniş çıkışıyla meydana gelen ziyadelik ve noksanlık boyutuyla da faiz manasını kendisinde barındırmaktadır.

 


Kaynakça:

[1] Müslim, Kitâbu’l-müsâkât, 75-85; bâbu’r-ribâ ve bâbu’s-sarf ve bey’iz-zeheb, h. no: 4054-4070

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 16/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..