Hibeden dönmeye engel bir durum yokken geri istenen hibeyi vermemek caiz mi?
Hibeden dönmeye engel bir durum yokken geri istenen hibeyi vermemek caiz mi?
Bazı şartlar olunca verilen hibe den dönmek asla mümkün olmadığını söylediniz bir cevapta. Peki bu şartlar olmadığı zaman, bize hibe veren kişi hibesini geri istese bizim o hibeyi geri vermemiz vacip mi, vermesek günah olur mu?
Henüz teslimi geçekleşmemiş bir hibe tamamlanmamış demektir, dolayısıyla bu aşamada hibe sözünden cayılabilir. Hibe; teklif ve kabul ile sahih, kabz (teslim alma) ile de tamam olur. Tamamlanmış olan bir hibeden dönmeye engel teşkil eden durumlardan biri bulunduğu takdirde hibe eden kişi hiç bir şekilde hibesinden geri dönemez. Ancak bunlardan biri bulunmaz ise karşılıklı rıza veya hakimin hükmü ile geri dönüş kerahetle birlikte mümkündür. Hibeden geri dönüşe engel durumlar için tıklayınız:
Hanefi mezhebine göre hibeden dönmeye engel bir durum olmadığında hibe edenin hibe ettiği malı geri istemesi onun hakkıdır, bu hak ancak kendi düşürmesi ile düşebilir. Zira hadisi şerifte şöyle buyrulmuştur: “Hibede bulunan, bir ivaz (bedel) almamışsa, hibesinden rucu edebilir.” (İbn Mâce, Hibât, 6) Bu nedenle kendisine hibe yapılan şahsın hibeyi geri vermeme hakkı ve yetkisi olmadığı için geri vermediği takdirde sorumlu olur. Diğer üç mezhepte ise babanın çocuğuna yaptığı hibeyi geri istemesi dışında hibe edenin hibesinden geri dönme hakkı hiçbir şekilde yoktur. Nitekim hadisi şerifte şöyle buyrulmuştur: “Kişinin hibesinden dönmesi caiz değildir. Ancak çocuğuna bir şey hibe eden baba bundan müstesnadır.” (Tirmizî, Büyû’, 62; İbn Mâce, Hibât, 2) Sonuç olarak, Mâlikî, Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre, hibeden dönmek caiz değildir ancak, baba çocuğuna yaptığı hibeden dönebilir. (Mevsuatul’Kuveytiyye, 4/246)
URL Kopyala