Hayvan kursağından elde edilen mayalar ile mayalanan peynirler helal midir?
Hayvan kursağından elde edilen mayalar ile mayalanan peynirler helal midir?
Rasûlullâh Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurdu: “Şurası muhakkak ki, haramlar apaçık bellidir, helaller de apaçık bellidir. Bu ikisi arasında (haram veya helal olduğu) şüpheli olanlar vardır. İnsanlardan çoğu bunları bilmez. Bu durumda, kim şüpheli şeylerden kaçınırsa, dinini de, şerefini de kurtarmış olur. Kim de şüpheli şeylere düşerse harama düşmüş olur.”[1]
Öncelikle; bitkisel ve mikrobiyal mayaların peynir üretiminde kullanılmasında ve bu yolla üretilmiş peynirlerin tüketilmesinde dinî açıdan bir sakınca bulunmamaktadır. Ayrıca usulüne uygun kesilmiş etinin yenilmesi helal olan hayvanlardan elde edilen mayaların kullanılması caizdir. Ancak domuz veya helal kesimle kesilmemiş olan hayvanların midesinden elde edilen peynir mayalarının kullanılması caiz değildir.
Buna göre, piyasada satılan peynirlerin genelinde bulunan şüpheli durum sebebiyle, harama düşmemek için Gimdes gibi kendisine güvenilen helal sertifikalı ürünleri tüketmek zorunluluk halini almıştır.
Kaynakça:
[1] Buharî, İman 39
URL Kopyala