Darphane altın sertifikası caiz midir?
Darphane altın sertifikası caiz midir?
Öncelikle bu sertifikaların alımında fiziki altın teslimi söz konusu değildir. Fiziki dönüşüm taleplerinin alınması sürecinde yöntem ve saatlere ilişkin yatırımcıların hizmet aldıkları aracı kurumların farklı uygulamaları olabilir. Ayrıca yatırımcılar hizmet aldıkları aracı kurumlara fiziki dönüşüm talep komisyonu ödemek durumunda olabilirler. Yatırımcıların sertifikalarının saklamada bulunduğu aracı kurum ile irtibata geçmesi gerekmektedir. Sistem üzerinden iletilen fiziki dönüşüm talepleri aynı gün saat 16.00 sonrasında Darphane’ye iletilecek ve böylece fiziki dönüşüm süreci başlatılmış olacaktır. Elden teslim alma yolu ile fiziki dönüşüm talep eden yatırımcılar dönüşüm talebinin, Darphane’ye iletilmesini takip eden dördüncü iş günü, fiziki altınlarını Darphane’nin Dikilitaş’taki genel merkezinden teslim alabileceklerdir.
Görüldüğü üzere burada nakit karşılığında satın alınıp teslim alınması gereken altın dört gün sonra tedarik edilip teslim edilebilmektedir. Bu da satılan altının satıcının mülkünde olmadığının açık delilidir ve yapılan bu işlem de nesa (vade) faizi olmaktadır. Günümüzdeki baskın görüş; piyasaya hâkim olması sebebiyle kâğıt paralarda sarf hükümlerinin uygulanması gerektiği yönündedir. Nitekim İslâm Konferansı Teşkilatı’na bağlı İslâm Fıkıh Akademisi, 11-16 Ekim 1986 tarihlerinde yapılan üçüncü dönem toplantısındaki 21 sayılı kararıyla bu kanaati desteklemiştir. Bu nedenle, her tür para bozdurma ve parayla altın veya gümüş satın alma işlemi sarf akdi olacağından, fiziken elden ele teslim yoluyla olmalıdır. Buna göre; hesaba altın yatırıp, çekerken de aynı gram altını ertelemeden ve gram başına masraf ödemeden geri almak üzere anlaşma yaparak cari hesap şeklinde olmalıdır, aksi tadirde caiz olmayacaktır.
Şayet altın, gümüş ve döviz gibi tüm nakit çeşitlerinin alışverişi internet bankacılığı üzerinden dijital olarak yapılacak olursa; bu durumda öncelikle ülkemizde TL nin çevrildiği altın veya döviz miktarının tamamının bankaların kasalarında olmadığı bir hakikattir. TL nin, karşılığı bulunmayan birimlere çevrilmesinin ekonomiye verdiği ciddi zararın yanında, spekülasyona açık durumda olan piyasa dalgalanmalarından faydalanarak sanal şekilde hesap üzerinden yapılan nakit çevirme işlemleri; taşıdığı risk itibariyle kumar, hesaptaki paranın iniş çıkışıyla meydana gelen ziyadelik ve noksanlık boyutuyla da faiz manasını kendisinde barındırmaktadır. Sonuç itibarıyla; mevcut altın hesaplarında bulunan bir takım sorunlar sebebiyle altın hesabı açmak sakıncalı olabilmektedir. Bu problemler giderilmediği takdirde altın hesabı açtırmak da caiz olmayacaktır.
URL Kopyala