Cenazeyi gece defnetmek câiz midir?
Cenazeyi gece defnetmek câiz midir?
Cenaze namazının kılınması için belirli bir vakit yoktur. Günün her saatinde cenaze namazı kılınabilir. Hazırlanmış olan bir cenazeyi bekletmeksizin, namazını kılıp çabukça defnetmek daha uygundur.[1] Ancak kerâhet vaktinden önce musalla da hazır olan cenazenin, kerahat vaktinde kılınması câiz değildir.[2]
Rasûlullâh (s.a.v) güneş doğarken, tam ortada (zevalden önce) iken ve batarken ölü defnetmeyi (cenaze kılmayı) yasaklamıştır. Ancak hadislerdeki bu yasak, cenaze namazı içindir. Namazı bu üç kerâhet vaktinden önce kılınmış cenazenin, bu vakitlerde defnedilmesi ise câizdir.
İhtiyaç halinde gece defin câizdir. Peygamberimiz zamanında gece defin yapıldığına dair rivâyetler vardır.[3] Hatta Rasûlullâh Efendimizin (s.a.v) kendisi,[4] Hazreti Fâtıma, Hazreti Âişe ve Hazreti Osman (Radıyallâhu Anhüm) hep gece defnedilmişlerdir. Gece defnin câiz olduğuna dair pek çok hadis vardır. Ancak Rasûlullâh (s.a.v) bir gün, kendisini tam örtmeyen bir kefene sarılarak, gece bir adamın defnedildiğini hatırlayıp, o sahabenin gece defnedilişine kızdı ve zaruret olmadıkça gece defin yapılmamasını emretti.[5] Bu ve benzeri rivâyetlere binaen fukahadan bazıları, özürsüz olarak ölüyü gece defnetmenin mekrûh olduğunu söylemişlerdir.
Buna göre; zarûret olması halinde, defin işlemlerinin eksik yapılmaması şartıyla gece defin câiz, aksi hâlde mekrûhtur denilebilir.
Kaynakça:
[1] Tirmizî, Kitâbu’l-cenâiz, 30; bâbu mâ câe fi’l-isrâ’i bi’l-cenâze, h. no: 1036
[2] Tirmizî, Kitâbu’l-cenâiz, 41; bâbu mâ câe fî kerâhiyeti’s-salâti âlel’l-cenâze înde tulûi’ş-şems, h. no: 1051
[3] Buhârî, Kitâbu’l-cenâiz, 50; bâbu’l izni bi’l-cenâze, h. no: 1247
[4] Ahmed b. Hanbel, Müsned, c. 40, s. 391, h. no: 24333
[5] Müslim, Kitâbu’l-cenâiz, 49; bâb fî tahsîni kefeni’l-meyyit, h. no: 2185
URL Kopyala