Menü

Ağaç aşılamak câiz midir?

Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
Aşevi İnşaatı Yardımı - Huzurlu Gönüller Eğitim Vakfı
891 görüntülemeYeme, İçme ve Giyinme

Ağaç aşılamak câiz midir?

Rasûlulah Efendimiz (s.a.v) Medine’ye geldiklerinde halkın hurma çiçeklerini aşıladıklarını görmüş ve: “Bunun faydalı olacağını sanmıyorum” ya da “bunu yapmasanız belki de daha iyi olur” buyurmuş, onlar da aşılamayı terk etmişlerdi. Sonunda verimin düşük olduğu kendilerine hatırlatılınca da “faydalı ise yapsınlar, siz dünya işinizi iyi bilirsiniz” buyurmuştu.[1]

Asrı saadette sahabei kiram, hurma ve diğer ağaçları aşılayarak daha iyi mahsul elde etmişlerdir. O hâlde ağacı kendi cinsinden daha iyi bir ağaçla aşılamakta bir mahzur yoktur. Bu, Kur’ân’ı Kerîm’de yasaklanan fıtratı değiştirmeye girmez. Ancak, ağacın bir dalını başka bir ağaç ile aşılamak, şayet ağacın fitri yapısını bozup hormonlarını değiştiren ve insan sağlığına zarar veren bir işlemle yapılıyorsa câiz olmaz. Fakat normal bir dal aşılaması şeklinde olup, ağacın fıtratını bozmadan, onu çeşitli haşerelerden ve zararlı maddelerden korumak ve verimini artırmak amacıyla yapılıyorsa câiz olur, bunda fıtratı bozacak bir durum yoktur.

Buna göre, insan ve çevre sağlığına zarar vermemek kaydıyla meyve ağaçlarına veya diğer bitkilere aynı veya farklı cins aşılama yapılmasında dinen bir sakınca yoktur.

 


Kaynakça:

[1] Müslim, Kitâbu’l-fadâil, 140; bâbu vucûbi imtisâli mâ kâlehu, h. no: 6127

İsmail Hakkı Yelkenci tarafından yayınlandı 16/08/2024

URL Kopyala
0
Cevap yaz..