Kefir ve boza içmek câiz midir?
Kefir ve boza içmek câiz midir?
İslâm dininde, sarhoşluk verecek derecede mayalanmış içeceklerin içilmesi haramdır. Kısa süre mayalanan kefirin, alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığı bilindiğinden, içilmesinde bir sakınca yoktur.
Ancak çok içildiğinde sarhoş edecek derecede mayalanmış olan kefirin içilmesi câiz değildir. Nitekim sevgili Peygamberimiz (s.a.v): “Çoğu sarhoşluk verenin, azı da haramdır.” buyurmuştur.[1]
Marketlerde satılanlar ise fermantasyon süresi kısa olması nedeniyle, tatlı kefir sınıfına girip içilmesinde bir sakınca yoktur. Buna göre Türkiye’de üretilen tatlı kefirin içinde oluşan alkol, sarhoş edecek derecede olmadığından üretilmesinde, satılmasında ve içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Şayet boza sarhoş yapmayacak hâlde ise; şıra, incir ve hurma suları gibi helâl meşrubat hükmünü alır. Bozanın sarhoş edici hale gelmesi de ancak (ekşimesi) şiddetlenip fazla kabarmasıyla olur. İşte o zaman boza da haram meşrubat cinsine dahil olur. Kefir gibi, marketler de satılan hazır bozalar da tatlı seviyede olup tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Kaynakça:
[1] İbni Mâce, Kitâbu’l-eşribe, 10; bâbu mâ eskâra kesîruhu fekalîluhû harâm, h. no: 3392
URL Kopyala