Namazda mushafa bakarak kıraat yapmak namazı bozar mı?
Namazda mushafa bakarak kıraat yapmak namazı bozar mı?
Ebû Hanîfe’ye (Radıyallâhu Anh) göre; okuduğu yeri ezbere bilmeyen bir insanın Kur’ân-ı Kerîm’i yüzünden okuyarak namaz kılması, namazını bozar. Çünkü namaz içinde mushafı tutup açmak, yapraklarını çevirmek, bakmak “amel-i kesîr (namaza zıt davranış)” olduğu gibi aynı zamanda, mushaf’tan okuyarak namaz kılmak, mushaf’tan telkin yoluyla öğrenmek demektir, birinin talîmi ile namaz kılmak gibidir. Hâlbuki namazda iken hariçten birinin Kur’ân’dan âyet telkinini almak namazı bozar. Bu itibarla mushaf’tan yüzüne bakarak okumak da telkin gibi olduğundan câiz değildir.
İmâm-ı Ebû Yûsuf ve İmâm-ı Muhammed ise; mekrûh olmakla birlikte yüzüne bakarak okumaya cevaz vermişlerdir.[1] Şâfiî, Malikî ve Hanbelî mezheblerine göre ise, terâvih namazını mushaf’tan okuyarak kılmak câizdir. Buna cevaz verenler nâfile namazlar için olduğunu ifâde etmişlerdir. Terâvih namazının mushaf’ın yüzünden okunarak kılınmasına cevaz veren yaklaşımın delili ise şu rivâyettir: “Hazreti Âişe’nin (Radıyallâhu Anhâ) kölesi (Zekvân), ramazan ayında mushaf’tan bakarak ona imamlık yapardı.”[2]
Kaynakça:
[1] Tahâvî, Muhtasaru İhtilâfi’l-Ulemâ, fasl fi’l-kırâati, fi’s-salâti fi’l-mushaf; c. 1, s. 207-208
[2] İbn Ebî Şeybe, Musannef, Kitâbu’s-salâvât, bâb fi’r-racül yeümmü’l-kavme ve hüve yekrau fi’l-mushaf, c. 2, s.123, h. no: 7217’de müsned olarak; Buhârî, Kitâbu’l-ezân, 54; bâb-u imâmeti’l-abd ve’l-mevlâ, cezm siğası ile muallâk olarak zikredildi.
URL Kopyala