İnternette tıklama yapma yoluyla para kazanmak câiz midir?
İnternette tıklama yapma yoluyla para kazanmak câiz midir?
Teknolojinin gelişip ilerlemesiyle birlikte, güncel gelir kaynaklarına internetten para kazanma yolları da eklenmiştir. Videolara verilen reklamların içeriğindeki, İslâm’ın men ettiği ahlaksızlıkları ve haram olan ürünlerin reklamlarını engellemek mümkün olsa bile, meselenin sakıncası sadece reklamın içeriğine bağlı kalmamaktadır.
Bu tür videolardaki reklamlara, ekseriyetle formalite gereği tıklanarak, reklam veren şirketler ya da satıcılar aldatılabilmektedir ki bu durumda kazanç harama dönüşür. Bu sistem, reklam veren firmayı aldatmaya dayalı bir sistemdir. Dolayısıyla bu sistemde yer alıp, bu çarka dahil olmak câiz olmaz. Ayrıca internet üzerinden ürününün reklamını yapmak isteyen satıcı şirketler, ziyaretçi üye sayıları yüksek olan sitelere reklam vermeyi tercih ederler. Sitelerin İslâmi hassasiyetleri göz önünde bulundurulmaz, üye sayısının çokluğu tercih sebebi olur.
Satıcı firmayla anlaşarak reklam alan site sahibi, sitesine eklettiği (koyduğu) reklamların tıklama miktarının çokluğuna göre, reklam veren şirketten ödeme alır. Bununla birlikte sitesine reklam alan site yetkilisi, sitesindeki üyelere ve eline geçirdiği çeşitli mail adreslerine mail gönderir ve linkleri tıklamanızı, tıkladığınızda hesabınıza nakit puanlar geleceğini söyler. Bu talimata uyan (ptc üyeleri) kayıtlı üyeler sayesinde, reklam veren firmanın reklamının çok tıklanmış gibi gözükmesini sağlarlar. Böylece reklam şirketi, ürününün reklamını yayınlaması için anlaştığı site sahibine anlaşılan miktarda ödeme yapar, böylece site sahibi de kazandığı paradan kayıtlı üyelerin hesabına nakit puanlar verir.
Aşağı yukarı bu tarzda işleyişi olan bu reklam sistemleri, reklam veren satıcı şirketi bir tür dolandırma ve aldatma ile kazanç elde eder. Bir müslümanın, aldatmaya dayalı bir sistemde aracılık etmesi ise câiz olmaz. Çünkü Allâh Teâlâ: “Ey iman edenler, mallarınızı aranızda karşılıklı rıza ile gerçekleştirdiğiniz ticaret yolu hariç, batıl yollarla yemeyin” buyurmaktadır.[1] Ayrıca Ebû Hureyre’den (Radıyallâhu Anh) rivâyet edildiğine göre Rasûlullâh (s.a.v) şöyle buyurdu: “Bizi aldatan bizden değildir.”[2]
Kaynakça:
[1] Nisâ Sûresi: 29
[2] Müslim, Kitâbu’l-imân, 164; bâbu kavli’n-nebiyy men ğaşşenâ feleyse minnâ, h. no: 283
URL Kopyala