Kurbanlık hayvanın etinin helâl olması için kesim nasıl olmalıdır?
Kurbanlık hayvanın etinin helâl olması için kesim nasıl olmalıdır?
Kurbanlıkların etlerinin helâl olması için, usûlüne uygun olarak kesilmesi gerekir. Hanefî mezhebinde usûlüne uygun kesim; besmele çekilerek, hayvanın nefes ve yemek boruları ile iki şah damarının veya en azından bu damarlardan birisinin kesilmesi şeklinde yapılır. Besmelenin kasten terk edilmesi hâlinde kesilen hayvanın eti haram olur, ama unutarak terk edilirse helâldir. Şâfiîler, sürekli olmaması şartıyla, nadiren besmelenin kasıtlı terk edilmesi halinde de etin yenilebileceği görüşündedirler.[1]
Sığır, manda, koyun ve keçi cinsinden hayvanlar yatırılıp çenelerinin hemen altından, deve ise göğsünün hemen üzerinden kesilir ve hayvanın kanının iyice akması için bir süre beklenir. Kesimden önce bıçak ve benzeri kesici aletlerin hayvanın gözünden uzak bir yerde bilenmeleri sünnettir. Hayvanlardan biri, diğerinin gözü önünde kesilmemelidir.[2]
Kesilecek hayvanları kıbleye döndürerek kesmek sünnettir. Hayvanın canı çıkmadan boynunu ayırmak, derisini yüzmek, bir uzvunu koparmak veya tüyünü yolmak gibi hayvanın acısını arttıracak işler mekrûhtur.[3]
Kesim esnasında acıyı azaltmak maksadı ile, düşük voltajlı elektrik şokuna maruz bırakmak, tavuk ve hindi kesimlerinde hayvanların kesim öncesi ölümüne sebebiyet verebileceğinden, bu işlem hayvanların murdar olmasına sebep olabilir. Bu nedenle böyle bir işleme başvurmak tasvip edilmez.
Kaynakça:
[1] Nevevî, el-Mecmû’, bâbu sıfati’l-edhiye; c. 8, s. 412 vd
[2] Kâsânî, Bedâiu’s-Sanâî, Kitâbu’z-zebâih, fasl fî beyâni şarti hilli’l-ekli; c. 5, s. 41
[3] İbni Nüceym, Bahru’r-Râik, Kitâbu’z-zebâih, bâbu mâ yukrahu fi’z-zebh; c. 8, s. 194
URL Kopyala